În plin val de caniculă, Iohannis cere reexaminarea unei legi privind energia din surse regenerabile: ‘Nu este clar’

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile.

Potrivit Administrației Prezidențiale, „din interpretarea sistematică a definițiilor cuprinse în forma în vigoare a art. 3 din Legea nr. 123/2012 la pct. 20, 73, 79, 92 și 95, prin raportare la noua soluție legislativă, nu se poate stabili care este regimul juridic aplicabil consumatorului activ, respectiv dacă acesta va fi considerat producător de energie electrică, prosumator, client final sau client activ și nici dacă legiuitorul a dorit să îi creeze un regim juridic distinct”.

Aparent, prin introducerea unui nou tip de participant la piața de energie, respectiv „consumatorul activ”, se instituie un regim juridic diferit pentru această categorie, dar legea supusă reexaminării s-a limitat doar la a defini noua categorie și a stabili că, pentru „consumatorii activi” care dețin capacități de stocare, există opțiunea „pentru cumpărarea/vânzarea energiei electrice active la prețul orar de pe Piața pentru Ziua Următoare, de la furnizorul cu care au încheiat contract de vânzare/cumpărare sau către terți consumatori legați în instalația de utilizare internă, situați în aval de punctul de măsură și delimitare”, mai arată Administrația Prezidențială.

„Nu este clar”

În lipsa unei corelări a definiției consumatorului activ cu ansamblul dispozițiilor Legii nr. 123/2012, nu este clar nici care vor fi drepturile și obligațiile consumatorului activ în contextul desfășurării activităților specifice pe piața de energie și nici regimul aplicabil mai ales în situația în care acesta nu îndeplinește în totalitate criteriile reglementate la art. 732 alin. (1) nou introdus, mai scrie în document.

Totodată, „pentru a evita interpretări diferite în practică și pentru a asigura o aplicare unitară a celor două mecanisme de achiziție a energiei electrice, este necesară clarificarea relației dintre cele două texte, astfel încât să se asigure respectarea normelor de tehnică legislativă, iar noile dispoziții să reglementeze o conduită clară, predictibilă pentru toți participanții la piața de energie”.

În ceea ce privește art. unic pct. 3 cu referire la art. 732 alin. (3) nou introdus, intenția legiuitorului este neclară, în condițiile în care planul tarifar este o noțiune diferită de prețul orar, tarifele putând fi de zi sau de noapte, calculate ca medie aritmetică a prețurilor orare zilnice, lunare, anuale, sezoniere, etc. În plus, instituirea unei astfel de obligații impunea și o evaluare din perspectiva necesității unor dotări specifice preexistente pentru ca norma să poată fi aplicată imediat, scrie în document.

La data de 28 iunie 2024, Parlamentul României a transmis Președintelui României, în vederea promulgării, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Legea transmisă la promulgare aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 163/2022 care are ca scop transpunerea Directivei (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile și completarea cadrului legal necesar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru perioada 2021-2030.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *