Niciodată în istorie nu s-a mai investit atât de mult

Premierul Marcel Ciolacu a participat la evenimentul prin care Hidroelectrica demarează proiectul de retehnologizare a barajului de la Vidraru. Ciolacu a explicat că acest proiect face parte din infrastructura strategică a României și în momentul în care va fi gata va conferi un nou suflu companiei Hidroelectrica, care este unul dintre jucătorii importanți din această regiune a Europei. Retehnologizarea barajului Vidraru va costa peste 188 de milioane de euro, fără TVA.

”În primul rând, sunt dator să transmit respectul meu total față de miile de muncitori care au lucrat pentru a ridica această adevărată operă de artă. A fost un efort incredibil, de zeci de mii de ore de muncă, în condiții deosebit de grele, în care – din păcate! – au fost și accidente, și multe vieți pierdute.

Au forat zeci de kilometri de galerii subterane. Au excavat milioane de metri cubi de rocă. Și au turnat mii de tone de beton ca să închidă acest baraj în arc, una dintre cele mai mari lucrări hidroenergetice din România!

De aceea, toți cei care au lucrat aici, la Vidraru, sunt, pentru mine adevărați eroi ai acestei țări. Pentru munca lor desăvârșită, statul român are obligația să le arate respectul cuvenit.

Iar asta facem prin majorarea și recalcularea pensiilor din acest an! Cei care au lucrat aici, la Vidraru, de la mineri, artificieri, zidari și fierar betoniști, la dulgheri, sudori, mecanici, excavatoriști și electricieni vor fi printre pensionarii care, la recalculare, vor avea cele mai importante creșteri de pensii. Așa este firesc, asta înseamnă cu adevărat să prețuim munca în România!

În al doilea rând, privesc cu atâta încredere în viitor pentru că niciodată, în istoria sa modernă, România nu a investit și nu a construit într-un ritm mai susținut ca acum! Sunt zeci de miliarde de euro investiți în tot ce înseamnă infrastructuri critice, de transport, energie, sănătate și în IT. Iar investiția de azi, de retehnologizare a amenajării hidrotehnice de la Vidraru, de peste 200 de milioane de euro, este unul dintre obiectivele esențiale pentru sistemul nostru energetic.

Această investiție ne va permite să modernizăm această capodoperă a ingineriei românești și să putem obține energie verde într-un mod și mai eficient, pe termen lung. Sunt convins, că dacă investiția din 1966 a fost amortizată în 28 de ani, cea semnată astăzi va fi recuperată probabil în câțiva ani.

Iar asta va face din Hidroelectrica, cea mai importantă și valoroasă companie a statului român în acest moment, un actor energetic de prim rang în sud-estul și centrul Europei.”, a spus Marcel Ciolacu.

Lucrările de la barajul Vidraru

”Hidroelectrica a atribuit contractul pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, una dintre cele mai importante şi strategice investiţii în infrastructura energetică din România. Contractul, estimat iniţial la 188.716.632 euro fără TVA, a fost adjudecat de Asocierea formată din Electromontaj (lider de asociere), Koncar – Engineering Co. Ltd. for Production and Services şi Butan Grup (subcontractant) cu valoarea de 188.382.020,89 euro fără TVA”, a transmis, luni, compania, într-un comunicat de presă, citează news.ro.

Sursa citată a precizat că centrala, cu o putere instalată de 220 MW, joacă un rol deosebit de important pentru sistemul energetic national (SEN), deoarece participă şi la reglajul putere-frecvenţă, asigurând totodată servicii de sistem.

”Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcţiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potenţialul hidroenergetic al Argeşului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna şi Oieşti, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util”, a mai transmis Hidroelectrica.

Potrivit sursei citate, Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare. Amenajarea asigură o producţie anuală de energie electrică de circa 400 GWh.

 

 

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *