avionul de top ales de președinte pentru a pleca la summitul NATO

Președintele României se află în perioada 9-11 iulie la Washington, pentru a participa la summitul NATO. Acesta este practic și ultimul summit la care mai participă Klaus Iohannis, având în vedere că mandatul i se încheie în toamnă. Pentru deplasarea în SUA Klaus Iohannis a alex un avion de lux.

Klaus Iohannis și-a început călătoria marți, de la Sibiu, și va zbura fără escală spre o bază aeriană din apropiere de Washington DC (SUA), cu un avion privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg, conform Boarding Pass.

Avionul va fi același cu care președintele țării a mai zburat în mai 2024 tot la Washington DC (SUA), iar în anul 2023 a fost închiriat pentru deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite (martie 2023), pentru „turneul african” din Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal (noiembrie 2023), dar și în aprilie 2024 în Coreea de Sud, arată Boarding Pass.         

Cheltuielile cu deplasările lui Iohannis în 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, în 2023, 34 de deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 41 de milioane de lei. Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea AGERPRES, cheltuielile aferente pentru cele 34 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2023, însumează 41.104.103 lei.

Iohannis, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”

Preşedintele Klaus Iohannis a replicat la 23 aprilie 2024, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, ”în interesul şi pentru România”. ”Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”, a adăugat preşedintele.

Iohannis a fost întrebat de ce, în condiţiile în care economia şchioapătă, a ales o nouă vizită cu un avion de lux, în timp ce membrii Executivului au venit cu un avion de linie.

”În primul rând, economia României nu şchioapătă, ci creşte în continuare şi nu cred că putem să facem,o legătură între acestea două. Da, am venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, în interesul şi pentru România”, a afirmat preşedintele.

Solicitat să precizeze de ce a ales un avion de lux, preşedintele a replicat: ”Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”.

Preşedintele a fost întrebat şi cum le răspunde românilor care critică felul în care Administraţa Prezidenţială alege să călătorească, cheltuielile pe care Administraţia Prezidenţială le face, repectiv faptul că deplasările preşedintelui României anul trecut au costat 8 milioane de euro sau faptul că aernonava prezidenţială a decolat de la Sibiu

”Toate deplasările mele sunt anunţate, oportune, în interesul României şi cu respectarea integrală a legislaţiei în vigoare”, a subliniat Klaus Iohannis.

În ceea ce priveşte existenţa unei solicitări privind achiziţia unei aeronave prezidenţiale, preşedintele a precizat că ”această solicitare există de multă vreme, însă niciun Guvern nu a considerat că este momentull potrivit pentru aşa ceva”.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *