Iohannis a semnat implementarea fondului de ajutor european pentru persoanele defavorizate şi decontarea unor cheltuieli de sprijin a refugiaţilor din Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, decontarea unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, precum şi acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiţii destinate retehnologizării IMM-urilor.

Astfel sunt stabilite măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, respectiv categoriilor de cupluri mamă – nou-născut care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile şi stabilirea unor măsuri de distribuire a acestora, precum şi cadrul legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiari.

Totodată, se instituie un mecanism de decontare din cadrul Programului operaţional Capital uman 2014-2020, a anumitor cheltuieli legate de migraţia generată de agresiunea militară a Federaţiei Ruse, pentru cetăţenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova.

În acelaşi timp, se acordă granturi din fonduri externe nerambursabile, pentru investiţii destinate retehnologizării IMM-urilor din industria alimentară şi a construcţiilor.

Alte decrete semnate de șeful statului

„Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2023 pentru efectuarea plăţii anuale, în baza Acordului privind achiziţia publică în comun pentru preluarea RINA, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în calitate de autoritate contractantă, din bugetul propriu, pentru instituţiile naţionale beneficiare (PL-x 524/20.09.2023);

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 19/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice (PL-x 161/18.03.2024)”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *