SURSE Liberalii vin cu o nouă variantă pentru alegerile prezidențiale

Liderii PNL și PSD se vor reuni, marți, pentru a stabili data alegerilor prezidențiale. Inițial, într-0 ședință de coaliție care a avut loc în luna februarie, liderii PSD și PNL stabiliseră calendarul electoral, dar acum au apărut noi variante. La ultima ședință de coaliție se agreaseră datele de 15 sau 29 septembrie pentru organizarea primului tur, însă cei de la PNL vor veni cu a treia variantă și anume primul tur să se organizeze pe 27 octombrie.

Citește și: Calcule extrem de complexe în coaliție: Ecuația turului doi la prezidențiale are prea multe necunoscute

Noile date care vor fi propuse de către cei de la PNL sunt 27 octombrie primul tur și 10 noiembrie turul al doilea.

Liderii PNL din teritoriu au transmis un mesaj clar către centru: nu putem strânge ”semnături de pe plajă”. Din acest motiv, cei de la PNL solicită o decalare.

De asemenea, organizarea alegerilor pe 15 septembrie ar coincide cu începutul anului școlar, ceea ce ar putea genera probleme organizatorice și nervozitate din partea părinților.

În contextul negocierilor pentru alegerile prezidențiale, pe masa coaliției a revenit și ideea candidatului comun și al tandemului președinte-premier.

Ciolacu vrea o soluție rapidă

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut deja, în şedinţa de guvern de vineri, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale, el precizând că săptămâna viitoare stabilesc la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur de scrutin.

Miercuri şi joi au discutat PSD şi PNL, iar compromisul la care s-a ajuns a fost ca primul tur să se organizeze fie în 15 septembrie fie în 29 septembrie.

PNL şi-a dorit păstrarea datei alegerilor prezidenţiale conform prevederilor constituţionale, în noiembrie şi decembrie. Motivul îl constituie faptul că ideea unei candidaturi în tandem preşedinte-premier, din partea celor două partide, a picat, astfel că nu se mai justifică devansarea acestui scrutin.

În plus, primul tur al alegerilor ar coincide cu începutul anului şcolar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea şcolilor în care sunt secţii de votare mai multe zile la rând, perturbându-se astfel procesul educaţional.

Social-democraţii au argumantat că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată şi de liberali.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *