‘Așa ceva este ilegal și imoral’

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că unele firme de arhivare încearcă să speculeze procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Este ilegal și imoral, cei responsabili trebuie sancționați, a spus Ciolacu.

Anunțul a fost făcut înainte de ședința de vineri a Guvernului.

„Se pregătește în aceste zile și procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii”, a explicat Marcel Ciolacu.

Premierul a cerut pedepsirea celor vinovați.

„Așa ceva este ilegal și imoral și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege”, a precizat șeful Guvernului.

Anchetă a Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a demarat o amplă investigație privind o posibilă înțelegere de fixare a prețurilor între companiile care furnizează servicii arhivistice cetățenilor ce solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor.

Autoritatea de concurență a descoperit indicii că mai multe firme din acest sector și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile, precum tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit. Se pare că această coordonare s-ar fi realizat cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER).

O parte dintre indiciile care au stat la baza declanșării investigației au fost furnizate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile PIAFER și ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA – Servicii De Depozitare și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL.

Inspecțiile au fost autorizate de Curtea de Apel București, justificându-se prin necesitatea de a obține toate informațiile și documentele necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Consiliul Concurenței subliniază că efectuarea acestor inspecții nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor implicate.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *