BEC a emis o decizie (SURSE)

Biroul Electoral Central (BEC) a tranșat, astăzi, solicitarea de anulare a alegerilor locale de la Costinești. BEC a dezbătut din nou această problemă și a constat că s-a strecurat o eroare materială.

 

Astfel, BEC a dispus îndreptarea erorii materiale strecurată în cuprinsul considerentelor Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 328H/15.06.2024, în sensul înlăturării mențiunii „în plus, s-a constatat faptul că doamna A. E. a votat doar pentru alegerile membrilor din România în Parlamentul României” din penultimul paragraf de la pagina nr. 6, ultima frază.

Diferența dintre cei doi competitori pentru funcția de primar, de la PSD și PNL, este de doar un vot, în favoarea candidatului liberal. Astfel, întrucât cetățeana ucraineană a votat fără drept – și fiind diferența la final de doar un singur vot – BEC va discuta în ședința de mâine oportunitatea anulării alegerilor de la Costinești.

Eroarea materială era faptul că ucraineanca fără drept de vot a votat doar la europarlamentare, însă, de fapt, a votat și pentru alegerile locale. Astfel, întrucât diferența dintre cei doi competitori e de un singur vot, acum, cu ocazia îndreptării erorii materiale, nu se mai poate face departajarea, astfel că o consecință firească este anularea alegerilor care, potrivit unor surse bine informate, se va discuta în ședința viitoare a BEC, probabil în cursul zilei de mâine.

Alegerile de la Costinești s-ar putea ANULA; BEJ Constanța explică adevărul ‘din teren’

 

Totuși, cei de la Costinești spun că, momentan, în sistemul informatic apare în continuare diferență de 2 voturi. INS ar trebui sa urce în sistem ultimul proces-verbal, în baza dispoziției Președintelui BEJ, dispoziție care încă lipsește, se pare.

„În prezent, avem hotărârea Biroul Electoral de Circumscripție Locală (BECL) Costinești care atestă o diferență de doar un vot între candidați. Ieri, a fost trimisă o adresă către Biroul Electoral Județean (BEJ) pentru a actualiza informațiile în sistemul informatic, însă, în acest moment, diferența de un vot nu apare încă în sistemul informatic al Biroul Electoral Central (BEC). Sistemul conține doar procesul-verbal care indică o diferență de două voturi.

Astfel, în lipsa altor actualizări în sistemul informatic, se consideră că diferența este de două voturi, deoarece procesul-verbal al BECL Costinești nu a fost încă încărcat în sistem.

Un element de noutate este dispoziția BEJ ca toate birourile electorale de circumscripție să funcționeze până pe data de 19 iunie. Dacă până la acea dată BEJ nu încarcă informațiile corecte în sistem, ne vom confrunta cu o situație cel puțin atipică.

Conform documentelor disponibile, BEC a constatat că a avut loc o fraudă electorală, întrucât o cetățeană ucraineană a votat fără a avea acest drept pentru alegerile locale. Procesul-verbal al BECL Costinești confirmă o diferență de un vot, dar, din cauza întârzierii în actualizarea sistemului informatic, BEC nu a dispus anularea alegerilor la BECL Costinești. BEC este singura autoritate competentă să ia această decizie“, a explicat Vlad Jipa, purtător de cuvânt al BEJ Constanța.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *