Polițiștii și jandarmii vor păzi cu armele voturile din Sectorul 1: Procesul electoral, suspendat până marţi dimineaţă

Biroul Electoral din Sectorul 1 a decis, luni seară, suspendarea procesului electoral până marţi dimineaţă şi preluarea materialelor sub pază militarizată. Materialele electorale vor fi sub paza militarizată a polițiștilor și jandarmilor.

Biroul Electoral din Sectrorul 1 a decis, luni seară, ”reprogramarea operaţiunii de verificare şi centralizarea rezultatelor procesului electoral în circumscripţia electorală a Sectorului 1, începând cu data de 11.06.2024, începând cu ora 09.00”.

Biroul Electoral anunţă că a preluat în custodie, sub pază militarizată, materialele electorale utilizate de către secţiile nepreluate până în prezent.

Reprezentanţii secţiilor de votare şi cei ai partidelor s-au plâns că procesul electoral a durat mai bine de 40 de ore.

Poliţia, după suspendarea transportului voturilor: „Atribuţia noastră e să le păzim”

Transportul voturilor către locațiile birourilor electorale e suspendat în 22 de judeţe.

Luni seară, la nivel național, sunt 21 de județe în care, la 63 de secții de votare, reprezentând 0,33% din totalul secțiilor de votare de la nivel național, se mai derulează încă procesul de numărare a voturilor, transmite Poliţia Română.

„De asemenea, la nivel național, în 22 de județe avem situația în care deși s-a terminat numărătoarea voturilor, s-a suspendat transportul voturilor către locațiile birourilor electorale, context în care atribuțiile structurilor Ministerului Afacerilor Interne și mă refer aici la Poliția Română, la Jandarmeria Română, și la celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au drept atribuții paza acestor locații. Și când spun paza mă refer la zona exterioară a locațiilor”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române.

Personalul Ministerului Afacerilor Interne nu are acces în incinta în care sunt ținute materiale electorale, în care sunt ținute voturile, procesele verbale sau celelalte materiale electorale. De asemenea, personalul MAI nu participă la numărarea voturilor.

„Nu avem atribuții în acest sens”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

„Avem atribuții în ceea ce privește siguranța, paza transportului materialelor electorale către locurile de depozitare și ne referim aici la birourile electorale sau la celelalte zone în care sunt depozitate aceste materiale. Ulterior aceste locații sunt sigilate, sunt predate de către președinți sau de către reprezentanții birourilor electorale sau celelalte zone în care sunt depozitate pe proces verbal structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Acea încăpere este sigilată, nimeni nu mai are acces în acea încăpere, și nici personalul MAI bineînțeles, până a doua zi dimineață (marţi dimineaţă – n.red.) când aceste locații vor fi predate de către personalul MAI către președinți, bineînțeles tot pe bază de proces verbal”, a adăugat Georgian Drăgan.

Poliţia Română informează că au fost transmise către structurile MAI dispoziții clare să fie filmate toate aceste primiri și predări de locații, astfel încât totul să fie transparent.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *