Producătorii de tomate şi usturoi vor primi mai repede ajutorul de stat de la Guvern

Deputaţii au aprobat luni, cu 196 de voturi „pentru”, un vot împotrivă şi 28 de abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, conform Agerpres.

Schema se aplică pe întreg teritoriul României pentru producătorii agricoli care utilizează o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate, și/sau care înființează culturi de usturoi pe o suprafață de minimum 0,3 ha.

Beneficiarii ajutorului de stat sunt întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, cultivatori de tomate în spații protejate și/sau usturoi.

Conform Ordonanței, cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1.000 mp, stabilit la cursul de schimb comunicat de către Banca Națională a României pentru data de 1 august 2023, de 4,9334 lei pentru 1 euro, indiferent de suprafața cultivată.

Un amendament adoptat în Parlament prevede că nivelul ajutorului de stat „se suplimentează cu echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1.000 mp”, cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar. Plata acestei sume reprezentând ajutor de stat se efectuează până la data de 30 septembrie 2024 inclusiv, cu condiția depunerii documentelor privind obținerea și valorificarea unei cantități de minimum 3 kg tomate/mp, de pe suprafața de 1.000 mp.

Alte prevederi

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat în cazul cultivatorilor de tomate este de 371.189.020 lei, echivalentul sumei de 75.240.000 euro, şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru producătorii de usturoi este de 86.581.160 lei, echivalentul sumei de 17.550.000 euro, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Plata sumei reprezentând ajutor de stat se efectuează până la data de 20 decembrie 2024 inclusiv, cu condiţia depunerii documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minimum 3 kg/10 mp de usturoi, de pe suprafaţa stabilită de către DAJ. Documentele privind obţinerea şi valorificarea producţiei de usturoi reprezintă copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare şi trebuie depuse de către beneficiari la DAJ până cel târziu la data de 2 decembrie 2024 inclusiv.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *