‘Există un dialog politic intens între România şi Ucraina, la toate nivelurile. Am dialog săptămânal cu omologul meu ucrainean’

România şi Ucraina discută intens, la nivel politic, în toate domeniile, a declarat vineri, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, menţionând în acest sens negocierile în desfăşurare în ceea ce priveşte Parteneriatul Strategic, respectiv Acordul de securitate.

„Există un dialog politic intens între România şi Ucraina, la toate nivelurile. Aţi văzut discuţia recentă dintre preşedintele Iohannis şi preşedintele Zelenski, discuţiile la nivelul Guvernului, la nivelul miniştrilor. Eu am dialog, la rândul meu, aş spune săptămânal, cu omologul meu ucrainean. Avem în curs de negociere două documente importante, negocierile avansează în ceea ce priveşte documentul privind relaţia de Parteneriat Strategic, care este un document complex şi acoperă foarte multe domenii – pentru că este o relaţie bilaterală complexă, cu multiple domenii – şi acest aranjament sau Acord de securitate, care urmează a fi finalizat în perioada următoare”, a spus ministrul Odobescu, care a participat, vineri, la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, organizată la Praga, informează Agerpres. Ea a menţionat că, în momentul semnării, conţinutul Acordului de securitate va fi public.

Luminiţa Odobescu a adăugat că un obiectiv important este începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova

„Poziţia României în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina este clară. Noi i-am sprijinit şi vom continua să sprijinim multidimensional Ucraina, atâta timp cât este necesar, în plan bilateral. Şi aici vorbesc de la centrul de instruire pentru piloţii F-16 până la sprijinul pentru tranzitul de cereale – un sprijin extrem de consistent şi apreciat de partenerii noştri – la sprijinul în sectorul energetic, în domeniul umanitar. Toate aceste aspecte vor fi acoperite de aceste documente şi, evident, şi sprijinul în plan european. Interesul nostru şi obiectivul nostru este să fie lansate oficial negocierile de aderare până la sfârşitul lunii iunie şi să avem organizată şi conferinţa interguvernamentală atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova”, a evidenţiat şeful diplomaţiei.

În acest context, a spus oficialul român, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat planificarea unui cadru de sprijin „mai robust şi mai predictibil” pentru Ucraina.

„În esenţă, aceste propuneri ale Secretarului General al NATO au în vedere asumarea unui rol mai mare al NATO în coordonarea asistenţei pentru securitate şi în coordonarea procesului de instruire şi respectiv adoptarea unui angajament financiar multianual care să asigure predictibilitatea sprijinului pe care noi aliaţii îl acordăm Ucrainei. Sunt progrese substanţiale”, a completat ministrul Afacerilor Externe, adăugând că obiectivul este ca acest pachet să fie adoptat la Summitul de la Washington.

În cadrul aceleiaşi reuniuni de la Praga a fost discutat subiectul consolidării posturii aliate de apărare şi descurajare prin implementarea deciziilor luate la Summitul de la Vilnius, care vizează asigurarea tuturor elementelor, de la forţe militare, echipamente, sprijin logistic necesare implementării planurilor regionale de apărare.

„În ceea ce priveşte NATO şi Summitul de la Washington, interesul nostru este să avem un mesaj foarte clar atât pentru Ucraina, cât şi pentru cetăţenii ucraineni, în ceea ce priveşte procesul de aderare al Ucrainei la NATO”, a mai afirmat ministrul Luminiţa Odobescu.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *