`Riscăm să întârziem realizarea podului de la Ungheni!`

Proiectul podului de la Ungheni reprezintă de fapt legătura României cu Republica Moldova la capătul estic a ceea ce trebuie să fie cât mai curând Autostrada Unirii – A8. Realizarea acestui obiectiv ar conecta România de la granița de vest la granița de est din punct de vedere al infrastructurii.

„Acest pod peste Prut de la Ungheni care ar face cea mai bună conexiune dintre România și Republica Moldova. Mai mult, acest pod ar crea oportunitatea ca autostrada Unirii să continue pe teritoriul Republicii Moldova spre Chișinău, mai departe spre Odesa și România să culeagă roadele transportului și toate oportunitățile care vin la pachet din legăturile cu Ucraina, cu estul Uniunii Europene”, a declarat senatorul Liviu Brătescu.

Deși este vorba despre un proiect care are deja nouă ani vechime și ar trebui finalizat până la sfârșitul anului 2026, stabilirea unui câștigător al licitației pentru proiectare și execuție a fost din nou amânată.

„Este de neînțeles pentru mine de ce nu reușim să facem un pod peste Prut. Când spun că nu reușim, mă refer la faptul că deși acest proiect are aproape un deceniu, noi nu am trecut de faza studiilor și a licitațiilor. Nici măcar nu mai poate fi invocată problema banilor pentru că investiția este estimată la 33 milioane de euro, o sumă infimă pentru un stat, dar mai avem și o finanțare europeană nerambursabilă de 50% pentru acest obiectiv. Cu alte cuvinte, România ar plăti doar jumătate din costuri”, a mai spus senatorul Liviu Brătescu.

Proiectul podului peste Prut de la Ungheni dintre România și Republica Moldova are o lungime de 261 de metri și este prevăzut să aibă două benzi pe sens. Costurile totale ar fi de 33 de milioane de euro din care jumătate sume nerambursabile de la Uniunea Europeană.

„Trag un semnal de alarmă și spun că nu mai este niciun loc de alte amânări. Nu vorbim de ceva nemaiauzit, vorbim despre un proiect relativ simplu și nici măcar scump, un pod peste un râu, un pod cu o lungime de 261 de metri și două benzi pe sens, plus un drum de legătură de un kilometru și un punct de control trecere frontieră. Acest proiect nici măcar nu ridică probleme de finanțare, costul total estimat este de doar 33 de milioane de euro din care jumătate va fi suportat de Uniunea Europeană”, a conchis Liviu Brătescu.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *