Klaus Iohannis se delimitează de generalul Vlad Gheorghiță în problema pregătirii populației pentru un eventual atac rusesc

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, la Strasbourg, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, despre varianta stagiului militar obligatoriu, acesta afirmând că a făcut parte din generaţia obligată să facă armată şi nu i s-a părut „un lucru grozav”, iar acum nu este fezabil.

„Nu mi s-a părut un lucru grozav. Eu sunt dintr-o generaţie care a fost obligată să facă Armata. Nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiţi pentru aşa ceva”, a declarat preşedintele la o întâlnire cu ziariştii.

Despre afirmația şefului Statului Major al Apărării, generalul Vlad Gheorghiţă, care a vorbit despre nevoia de pregătire a populaţiei în cazul unui atac militar din partea Rusiei, Iohannis a spus că nu împărtășește punctul de vedere al acestuia. Șeful statului l-a îndemnat pe Vlad Gheorghiţă să discute de acum aceste subiecte în CSAT, nu în spațiul public.

În CSAT, nu în presă

Iohannis a mai spus în discuția cu ziariștii că problema deficitului de personal din Armată se rezolvă prin creșterea soldei pe care o primesc militarii, nu prin măsuri obligatorii.

„Generalul Vlad nu a cerut opinia mea în aceasta chestiune. Așa ceva se discută în CSAT, nu la…”

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, luni seară, că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Armata română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari, un proiect în acest sens având în vedere persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, a adăugat ministrul.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *