Amânată deja de mai multe ori, ședința de guvern nu a început nici la ora 17, din cauza unei noi erori descoperite în ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, așa-zisa „Ordonanță trenuleț”.
Într-o primă variantă era prevăzută o creștere a salariilor de doar 8% în educație, începând cu 1 ianuarie 2024, și nu cu 13%, cum anunțase Ministerul Educației, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut că a fost vorba despre „o eroare”, care între timp a fost corectată.
O nouă greșeală descoperită cu puțin timp înainte de ședința de guvern vizează salariul minim. Finanțele au omis să includă observațiile Ministerului Muncii referitoare la prelungirea scutirii de impozit și contribuții pentru 200 de lei în cazul salariului minim. Omisiunea ar duce la scăderea salariului minim de la 1 ianuarie 2024.
În acest moment (ora 17.10) ședința de guvern este amânată pentru a se face corecturile necesare.
Despre scutirea pe salariul minim
Începând cu 1 ianuarie 2023, este în vigoare un beneficiu fiscal de scutire de impozit și contribuții sociale obligatorii pentru o sumă de 200 de lei din salariul minim brut, care se acordă obligatoriu, în anumite condiții.
Astfel, în loc să plătească CAS și CASS ca pentru un salariu brut de 3.300 de lei (adică 825 de lei pentru pensii și 330 de lei pentru sănătate), angajatorii plătesc contribuțiile respective raportându-se la un salariu brut de 3.100 de lei (adică 775 de lei pentru pensii și 310 lei pentru sănătate).
Deducerea s-a aplicat începând cu 1 ianuarie 2023 şi urma să nu se mai aplice de anul viitor. Cum salariul minim ar urma să crească la 3700 de lei abia de la 1 iulie 2024, eliminarea facilității ar fi dus la scăderea salariului minim.