‘Ursul este jucăuș și drăgălaș doar în desenele animate’

Nu există nici un interes din partea vânătorilor să ducă la îndeplinire cota de extragere a urșilor, a declarat deputatul PSD Bogdan Matei, pe B1 TV.

Întrebat despre legea adoptată luni de Parlament, deputatul PSD a spus: „Din perspectiva dezbaterilor, știți foarte bine că această lege este de undeva din anul trecut, luna octombrie (…). Ea și-a parcurs întreg procesul de legiferare așa cum scrie la regulamentul de organizare și de funcționare a ambelor Camere, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, cu avize de la comisii și raport acum”.

„Dacă exista interes pentru depunerea amendamentelor, sigur că opoziția și-ar fi putut face treaba, inclusiv în Senatul României sau în Camera Deputaților, pe avizele de la comisiile avizatoare sau comisia raportoare”, a adăugat social-democratul.

„În ceea ce privește etapele, au fost foarte multe discuții. Din punctul meu de vedere, ursul este și jucăuș, și drăgălaș doar în desenele animate. Dacă vrem să tratăm lucrurile cu superficialitate și să lăsăm ca ursul să pună în pericol vieți omenești, atunci vom ajunge în astfel de situații – și sunt două lucruri, unul este prevenția și unul este intervenția”, a continuat el.

Ce a spus despre extragerea urșilor agresivi

„Din punctul meu de vedere, nu există nici un interes din partea vânătorilor să ducă la îndeplinire această cotă (de extragere a urșilor, n.r.). Poate sunt costurile foarte mari, poate nu sunt, habar n-am.

Nu știu cât costă astăzi un urs dacă mergi la vânătoare, poate două-trei mii de euro, probabil că dacă ne interesăm vom vedea și prețul efectiv, dar aceste cote sunt publicate în fiecare an în anexa ordinului la ministrul Mediului”, a adăugat Bogdan Matei.

Noua lege adoptată de Parlament

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, luni, în calitate de for decizional, proiectul de Lege pentru completarea art.1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu 214 voturi pentru, 7 contra şi 23 de abţineri şi un deputat care nu a votat. Proiectul prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *