Scandalul testelor antidrog cheamă senatorii din vacanță

Senatul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru dezbatere și vot asupra proiectului de lege de aprobare a Ordonanței de Urgență emisă de Guvern în legătură cu suspendarea permisului de conducere în cazul în care șoferul refuză drugtest-ul când este oprit în trafic, au declarat luni surse politice pentru Știripesurse.ro.

Proiectul de lege de aprobare a OUG, prin care șoferii primesc înapoi permisul de conducere dacă rezultatul la probele biologice nu este gata în 72 de ore, a ajuns la Senat în această după-amiază, iar camera superioară a Parlamentului urmează să fie convocată, mâine, în sesiune extraordinară, pentru a luat proiectul spre analiză și vot.

OUG va fi publicată în cursul serii în Monitorul Oficial, mai spun sursele citate.

Guvernul a aprobat joia trecută ordonanţa de urgenţă care instituie obligaţia ca, în cazul în care rezultatul testelor antidrog efectuate în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Citește și: OUG 84: Medicamentele care te pot lăsa fără permis. Nurofen, pe ‘lista neagră’/ Medicii spun totuși că nu toate pastilele pentru răceală fac probleme

Prevederile din Guvern

„În principiu, această ordonanţă adoptată astăzi dezvoltă, cum spuneam, ordonanţa precedentă, sub două aspecte importante. În primul rând, instituie un termen de 72 de ore în care instituţiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care să evidenţieze sau nu prezenţa sau nu a alcoolului şi a substanţelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu DrugTest sau care au refuzat testarea. A doua modificare importantă este aceea că, la expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituţiile de medicină legală de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu soseşte de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul”, a explicat Predoiu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

El a punctat, totodată, modificarea care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituţiile de medicină legală. „Anterior, în varianta ordonanţei precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliţiei Române, laboratoare care, precizez, sunt acreditate conform standardelor internaţionale”, a menţionat Predoiu.

Flagelul drogurilor

În continuare, prioritatea ministerului este de a creşte efortul pe combatere a drogurilor, a susţinut el.

„Este foarte important să ne mărim capacitatea, ca societate în ansamblu, de a riposta contra flagelului drogurilor, care este devastator nu numai în România, ci în toate statele membre ale UE. Este o problemă europeană, consacrată ca atare în Consiliile JAI şi recunoscută ca atare. De asemenea, am făcut această paranteză pentru a arăta că această ordonanţă nu este un demers individual, sporadic sau spontan, ori, citez, ‘heirupist’, cum am fost acuzaţi, ci este o măsură gândită într-un ansamblu de măsuri, într-un ansamblu de politici. (…) Aş vrea să asigur publicul din România că, atât timp cât voi rămâne la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Română şi ministerul au ca prioritate combaterea traficului şi consumului de droguri”, a afirmat Predoiu.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *