Toți așa zișii iubitori de animale ar trebuie să fie obligați să își pună pozele cu fata atacată de urs în dormitor, transmite revoltat europarlamentarul Daniel Buda, lider PNL Cluj. Liberaul solicită legi clare, prin care numărul de urși să fie adus la unul optim pentru pădurile actuale din România.
„Moartea în chinuri a tinerei de pe Jepii Mici trebuie să trezească la realitate toți decidenții politici, iar ONG-urile protectoare să nu piardă ocazia să tacă sau, în cel mai bun caz, să își ceară dizolvarea la tribunalele competente. Este inadmisibil și rușinos ca după ani de zile în care se dezbate această problemă, să fim în situația în care, pe un traseu turistic utilizat de mii de oameni anual, să avem parte de asemenea atrocități”, a transmis revoltat Daniel Buda.
Măsuri solicitate de Daniel Buda
„Cer public Parlamentului României să adopte de îndată o legislație care să permită împușcarea urșilor până la aducerea lor la un număr optim pentru pădurile din România.
Schimbările climatice au determinat o creștere alarmantă a numărului de exemplare din cadrul acestei specii.
România deține peste jumătate din populația de urși la nivel european și, din păcate, niciun stat membru nu și-a manifestat disponibilitatea de a reloca măcar un urs pe teritoriul său, deși România a încercat de mai multe ori acest lucru.
Pagubele provocate de aceste animale sunt incomensurabile pentru fermieri, iar viețile oamenilor curmate sau schilodite nu pot fi cuantificate.
În Parlamentul European, prin rezoluțiile adoptate s-au subliniat aceste lucruri, iar statele membre au responsabilitatea aducerii acestor populații în limite normale.
Apreciez comunicarea publică a Ministrului Mediului de a nu reloca ursii, ci de a trece la împușcarea lor”, a transmis europarlamentarul Daniel Buda. „Toți așa zișii iubitori de animale ar trebuie să fie obligați să își pună pozele de mai sus în dormitor, măcar o săptămână”, a mai spus Buda.
Măsuri ferme a solicitat și fostul premier al României, Adrian Năstase, în mai multe ieșiri în spațiul public pe acest subiect.
Cazul fetei ucise de urs
Tânăra moartă după ce a fost atacată de urs pe Jepii Mici a suferit numeroase leziuni externe şi interne, provocate atât de atacul animalului cât şi căderea de la înălţime, arată rezultatul examenului Medico-legal. Ursul care a atacat-o este o femelă în vârstă de 4-5 ani care nu suferea de rabie, indică analizele realizate de DSVSA Prahova, informează News.ro. Şeful Serviciului de Medicina Legală Prahova, medicul Vasile Drăghici a declarat pentru News.ro că atât leziunile provocate de animal, cât şi cele produse prin căderea la înălţime ar fi putut duce la decesul victimei.
Ursul care a atacat fata era o femelă cu vârsta de aproximativ 4-5 ani, iar analizele făcute de autorităţi indică faptul că nu era turbat, a declarat pentru news.ro directorul DSVSA Prahova, George Stratulat.
Potrivit acestuia, ursoaica nu avea pui şi nici nu era în călduri, conform rezultatelor examenului anatomo-patologic.
Atacul
Tânăra de 19 ani, care se afla pe munte împreună cu pritenul său, a fost atacată marţi de urs, ulterior căzând într-o râpă, unde de altfel i-a şi fost găsit cadavrul.
Ursul, care era agresiv şi a încercat să îi atace şi pe salvatori, a fost omorât, incidentul fiind în atenţia Parchetului.
Moartea tinerei a reapins discuţiile legate de gestionarea problemei urşilor, al căror număr a crescut necontrolat, care coboară în localităţi şi care atacă oamenii.
Ce spune Ministrul Mediului
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, după această tragedie, că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie. Ministrul a precizat că în opinia sa, urşii care se apropie de comunităţile umane trebuie să fie gestionaţi prin eutanasiere sau împuşcare şi a anunţat că va propune printr-un ordin majorarea cotelor de recoltare, la un număr de 500 de exemplare, actualul număr, de 220 de exemplare, fiind insuficient. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei. El a afirmat că a discutat cu ministrul Mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis şi a ţinut să precizeze că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari. Ciolacu a mai arătat că din discuţiile cu cei din domeniu, este o aglomeraţie de urşi, în anumite zone, pentru că nu mai au mâncare suficientă şi de aceea coboară.
Academia Română are convingerea, joi, după cazul tinerei omorâte de urs în Prahova, „că nu vor exista entităţi care să profite de această îngrijorătoare tragedie şi că vom avea cu toţii înţelepciunea de a identifica soluţii eficace pentru rezolvarea acestei probleme”. Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii consideră că în continuare este necesară luarea de mai multe măsuri, atât de către autorităţile locale, cât şi de către gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru păstrarea animalelor sălbatice în arealul lor, asigurând, deopotrivă, protejarea vieţii umane şi a bunurilor.