Suma pe care Congresul american se pregătește să ne-o aprobe

România s-a angajat recent să trimită în Ucraina un sistem Patriot, președintele Klaus Iohannis, șeful CSAT, declarând atunci că România, așteaptă, totuși, ceva în schimb. Destinația acestui credit, după cum au declarat surse politice pentru Știrile ProTV, este înzestrarea armatei.

La nivel tehnic, a existat o discuție de principiu între cele două părți, una dintre concluzii fiind ca România, prin MApN și Finanțe să elaboreze o scrisoare de intenție către Congresul american privind un credit la o dobândă anuală de (cel mai probabil) 3%, destinat unor programe în derulare. Urmează ca cele două ministere să se consulte și să elaboreze și expedieze scrisoarea oficială, au adăugat sursele citate.

Statele Unite acordă, sub forma de împrumut, patru miliarde de dolari României și Poloniei, câte două miliarde pentru fiecare stat. Pentru Polonia, creditul a fost deja aprobat de Congresul american.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, au semnat, pe 11 iulie, la Washington, acordul bilateral de securitate între cele două state.

content-image

Cele două ţări vor continua cooperarea pentru a consolida stabilitatea economică şi rezilienţa Ucrainei prin sprijinirea redresării şi reconstrucţiei Ucrainei.

Textul integral al acordului poate fi citit aici.

De asemenea, România va încerca să asigure o utilizare maximă a rutelor sale de transport şi logistice pentru a facilita atât proiectele pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung ale procesului de reconstrucţie a Ucrainei. România va oferi asistenţă pe termen lung şi va susţine industria de apărare a Ucrainei în atingerea obiectivului său de a răspunde nevoilor forţelor de securitate şi apărare, mai prevede acordul.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *