Legea privind recoltarea urșilor, ‘uitată’ în sertarele Parlamentului

Un urs a ucis o tânără de doar 19 ani, pe un traseu montan din Jepii Mici. Tragedia putea fi evitată, dacă jocurile politice și ale ONG-urilor nu ar fi fost mai importante decât viața oamenilor. Este evident pentru oricine faptul că România are o problemă cu urșii, din cauza faptului că aceștia s-au înmulțit necontrolat.

În luna octombrie 2023, la Senat, a fost depusă o Propunere legislativă pentru completarea Legii vânătorii şi a protecției fondului cinegetic nr.407/2006. Legea a fost susținută de către PSD și UDMR, dar cei de la PNL și mai ales ONG-urile s-au opus, așa că această lege a fost ”uitată” în sertarele Camerei Deputaților.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat în 6 noiembrie 2023 și a fost trimisă la Camera Deputaților. În luna decembrie 2023 a primit raport favorabil de la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii speciale și Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului; aviz de la Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională iar în luna ianuarie 2024 aviz de la Comisia juridică, de disciplină și imunități. Deși a fost trimisă pentru aviz la: Comisia pentru buget, finanțe şi bănci, Comisia juridică, de disciplină şi imunități și Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, acest comisii nu au emis încă avizul necesar. În 11.07.2024 a fost trimisă pentru raport suplimentar la comisiile pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii speciale și administrație publică și amenajarea teritoriului, cu termen pentru depunerea raportului – 15 iulie 2024.

Sesiune extraordinară în Parlament

Subiectul a revenit în actualitate, iar premierul Marcel Ciolacu a cerut chiar sesiune extraordinară pentru a elabora pachetul de măsuri privind gestionarea populației de urs brun.

”Am vorbit și cu domnul ministru, am vorbit și cu cei mai implicați și mai știutori în domeniu. Este o aglomerație în anumite zone, urșii nu mai au mâncare suficientă și de asta coboară. Am vorbit și cu domnul Simonis, președinte Camerei Deputaților, pentru că modificarea nu se poate face decât prin Parlament. După discuțiile cu Ministrul Mediului pornim o inițiativă și vom cere o sesiune extraordinară în Parlament (…) Nu se va da liber la împușcat urși în României după bunul plac al fiecăruia, dar va exista o inițiativă și se va cere sesiune extraordinară în Parlament pentru adoptarea acesteia.”, spune premierul.

Problemele sunt cunoscute în Guvern

În luna august 2023, având în vedere dezbaterea publică asupra proiectului de Ordin privind aprobarea nivelului de prevenție și de intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor produse de specia urs (Ursus arctos), emis în scopul prevenirii și soluționării conflictului dintre om și urs, precum și numeroasele solicitări transmise de către instituții și asociații de profil prin care a fost exprimată necesitatea generării unor soluții urgente și eficiente, Cancelaria PM a transmis către MMAP următoarele propuneri:

–          Absența datelor statistice precise asupra populației de urși și a unor strategii de gestionare și de menținere a unui echilibru în ecosistem, indică necesitatea înființării unei instituții de management a populației de urși, prin care ar fi realizate studii anuale cu privire la densitatea populației de urși, în scopul monitorizării acesteia. Astfel, implementarea unor strategii și programe de management și conservare a speciei Ursus arctos, de prevenire a conflictelor între urs și om și o mai bună gestionare a vânătorii ca măsură de control ar putea fi realizate într-un mod facil și eficient;

–          necesitatea elaborării și punerii în aplicare a unui Plan Național de acțiune pentru populația de urși;

–          Modificarea art. 4, alin. (1) din proiectul de Ordin pentru aprobare nivelului de intervenție și de prevenție în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, care specifică faptul că “Exemplarele din specia urs brun prevăzute la art. 2 alin (2) lit. a) pot fi recoltate prin metoda „la pândă“ și „la dibuit“, în condițiile legii, numai de către personalul tehnic de specialitate al gestionarilor”, prin includerea în text a tuturor metodelor de vânătoare permise de Legea nr. 407/2006 a vânătorii şi a protecției fondului cinegetic, întrucât este necesar ca frica instinctivă de oameni a urșilor să fie restabilită;

–          Identificarea zonelor în care populația de urși a crescut excesiv, reprezentând un pericol pentru cetățeni, pentru luarea urgentă a unor măsuri specifice situațiilor și regiunilor respective în scopul menținerii în siguranță a oamenilor;

–          Implementarea unor instrumente de monitorizare precum GPS-uri și camere de supraveghere, care să funcționeze în relație cu sisteme de avertizare pentru a preveni potențiale conflicte între urs și om;

–          Elaborarea și implementarea unui Plan anual de acordare a sprijinului financiar populației, instituțiilor de stat și agenților economici (de ex. fermierilor), în scopul instalării mijloacelor de protecție împotriva pătrunderii faunei sălbatice în spațiul intravilan, extravilan precum și în apropierea sau în incinta obiectivelor economice și de infrastructură de transport;

–          Simplificarea procedurilor legate de acordarea despăgubirilor pentru pagubele provocate de animalele sălbatice, proprietarilor de animale sau de culturi agricole, respectiv, de gospodării.

–          Întrucât este imperativ să găsim mijloace prin care să minimalizăm interacțiunea dintre om și urs, trebuie asigurată finanțarea ocoalelor silvice pentru hrana acestora.

–          Identificarea regiunilor cu o populație de urși și de oameni mai scăzută, fiind zonele ideale în urma procedurii de relocare a urșilor.

În legea UDMR, România ar face și bani cu vânătoarea de urși

În legea inițiată de UDMR și susținută de către PSD, România nu doar că ar fi urmat să controleze populația de urs brun, dar țara noastră ar fi făcut și bani de pe urma acestora.

În lege sunt trecute sumele pentru fiecare tip de exemplar în parte, iar vânătorii care urmăresc trofee ar urma să plătească sume generoase.

content-image

Ce spunea fostul ministru al Mediului

„În ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populaţiei de urs.

CONSULTAȚI AICI ORDINUL SEMNAT DE TANCZOS BARNA

Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire şi intervenţie pentru populaţia de urşi: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenţie şi 55 exemplare cu scop de intervenţie”, spunea Tanczos Barna, în ultima zi ca ministru al Mediului.

”În perioada mandatului pe care l-am avut, am început implementarea unui set de măsuri, un pachet complex de prevenţie, şi prin acest set de măsuri se putea ajunge la rezultate concrete. Am reintrodus cota preventivă, cota de extragere preventivă a exemplarelor de urs în zonele puternic afectate de atacuri şi trebuia mers mai departe, inclusiv prin introducerea vânătorii. (…) De când am plecat noi de la guvernare, nu s-a mai făcut niciun pas în vederea gestionării acestor conflicte om-urs. Inactivitatea nu va rezolva această problemă niciodată. (…) În calitate de ministru, aş fi dus pachetul de măsuri până la capăt. Ceea ce am văzut, după plecarea UDMR de la guvernare, că acest pachet de măsuri nu a mai fost continuat, nici planul privind protecţia culturilor şi a fermierilor cu garduri electrice nu a fost finalizat, nici pachetul de măsuri preventive prin cotă de prevenţie şi cotă de vânătoare nu au fost duse mai departe, nu au apărut alte soluţii, eventual alternative la ce am propus noi, pur şi simplu de când am plecat noi nu s-a mai întâmplat nimic în acest domeniu”, a susținut fostul ministru al Mediului.

O fată de 19 ani a murit în timp ce vorbea cu operatorii 112

O tânără turistă a fost atacată de un urs pe Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal.

Primul apel la 112 a fost dat marți după-amiază, de iubitul fetei. Acesta i-a spus dispecerului Salvamont că sunt pe traseul Jepii Mici din Munții Bușteni și că sunt foarte speriați întrucât sunt urmăriți de un urs.

„Dispecerul de serviciu le-a dat câteva sfaturi utile, cum să se comporte în prezența ursului. Ei au urmat sfaturile, dar din păcate nu au scăpat de prezența animalului sălbatic”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Aproape simultan, la 112 a sunat și tânăra de 19 ani.

„Era îngrozită… vă dați seama, țipa: ‘Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!'”, povestește Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *