ecuația majorității în viitorul CGMB

Deși ce a câștigat cu peste 48% Primăria Capitalei, Nicușor Dan este cotat cu 46% încredere de către bucureșteni, în cel mai recent sondaj CURS. Pe lângă fragmentarea voturilor în bazinul de aproape 60% nemulțumiți de prestația sa, tipologia candidatului care a fondat USR a jucat un rol major în scorul-record. Și astăzi, conform cercetării sociologice, sunt mai mulți locuitori ai Capitalei care nu văd cu ochi buni realegerea celui care a blocat orașul, nu doar la capitolul urbanistic, ci și edilitar, prin zecile de șantiere pentru termoficare, deschise și abandonate, care îngreunează traficul, asigurând poluare și disconfort.

Totuși, prestația ultimilor 4 ani, acoperită cu discursul populist împotriva „mafiei” – amintind de Corneliu Vadim Tudor – a fost cauționată de sprijinul politic al coaliției PNL-USR-PMP. Începând din toamnă, aritmetica va ridica probleme serioase pentru edilul rămas în funcție. Iar asta nu doar din cauza opoziției oficiale, ci și a propriilor susținători. Repartizarea celor 55 de mandate arată astfel: ADU (USR-PMP-FD) 17, PSD 16, PNL 7, PUSL 6, AUR 5, REPER 4.

Teoretic, PNL nu ar putea susține o majoritate favorabilă lui Nicușor Dan, conform declarațiilor belicoase din campanie. Însă așa cum liberalii au schimbat adesea macazul în ultimii ani, nu este imposibil să vedem încă o „repliere” a acestora alături de consilierii USR, PMP, FD și REPER. În aceasta formulă, am avea de-a face cu o majoritate la limită, de doar 28 de voturi. Orice absență ar însemna respingerea proiectelor propuse de primar. Mai mult, disensiunile dintre USR și REPER sunt de notorietate, ceea ce va fractura mult coeziunea ipoteticei majorități.

În ipoteza improbabilă în care PNL ar fi consecvent, atunci liberalii ar rămâne alături de PSD, cu o zestre comună de 23 de voturi, la care s-ar putea adăuga doar PUSL, pentru o formulă consolidată de 29 de voturi, care ar păstra echilibrul și ar tempera elanul distructiv al ultimilor 4 ani. Inclusiv afirmațiile din seara localelor, prin care Nicușor Dan anunța organizarea unui referendum local – deși fără valoare juridică – reclamă existența unei majorități, doar Consiliul General putând aproba realizarea unei astfel de consultări. În plus, indiferent de felul în care se vor soluționa negocierile, rezultatul final va fi influențat de rezultatul prezidențialelor și al parlamentarelor, scenariul continuării jocului dublu făcut de liberali având șanse mai mici de reușită. Dacă marea coaliție în numele stabilității va continua din iarnă, atunci va fi dificil pentru partidul condus de Nicolae Ciucă să rămână la putere în ambele „bărci”, și la guvernarea națională, alături de PSD, și la cea locală, alături de USR și Nicușor Dan.

În fine, problemele persistente ale Capitalei, de la lipsa căldurii și apei calde, mai ales în sezonul rece, alături de trafic, poluare și blocajul economic și edilitar al lipsei planurilor urbanistice, se vor acutiza, iar nemulțumirea electorală față de câștigător se va contabiliza și în votul  politic al bucureștenilor pentru ultimele două rânduri de alegeri ale acestui an. Nu în ultimul rând, Nicușor Dan și-a „asigurat” deja întreaga ostilitate a viitorilor primari de sector, iar lipsa de comunicare și tergiversarea susținerii proiectelor acestora începând din 2020 confirmă așteptări negative privind performanța sa administrativă până în 2028, asta în cazul în care problemele juridice cu care se confruntă nu vor conduce la consecințe mai dramatice pentru el.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *