E frumos în sălile de conferințe de 5 stele, scene mari pentru declarații privind viitorul țării, scaune confortabile, aer condiționat, bufet suedez în foaier. Lux.
Sălile de conferință de 5 stele nu au nicio legătură cu economia reală, cu PIB-ul la care se pricep toți politicienii și se laudă cu el de parcă ei îl fac. Economia reală este în fabrici, pe șantiere și în ferme. Acolo, dacă vreodată vor merge, politicienii pot afla lucruri interesante:
- Că deficitul de forță de muncă este enorm, lipsesc cel puțin un milion de persoane calificate pentru munca în fabrici, șantiere și ferme – orice fabrică, șantier și fermă nou deschise trebuie să fure angajați de peste drum, nu există școli sau facultăți care să producă absolvenți specializați sau calificați.
- Că a crescut îngrijorător media de vârstă a muncitorilor, că tânăra generație fuge de munca fizică, visează doar robotizare, digitalizare și inteligență artificială, deși domeniul este în declin.
- Că nimeni nu mai vrea să lucreze în schimburi.
- Că se dau aprobări de finanțare sau de construcție după ani și ani de zile și că în multe cazuri, dacă nu cunoști pe cineva, aștepți degeaba.
- Că robotizarea, digitalizarea și inteligența artificială aduc puțină valoare adăugată, cel puțin deocamdată, din cauza dezindustrializării, iar echipamentele de tehnologie înaltă vin de la furnizori după 2-3 ani de zile pentru că România este la coada listei.
- Că muncitorii asiatici sunt greu de adaptat din cauza diferențelor culturale, de limbă și a așteptărilor de a pleca mai departe, către vest.
- Că inginerii formați pe bani publici în facultățile din România migrează la rândul lor către vest.
- Că tot lanțul de aprovizionare cu materii prime și materiale vine din Asia.
Acestea sunt realitățile din fabrici, șantiere și ferme, pilonii PIB-ului din orice țară – altele decât ce se vede din confortul locațiilor de 5 stele. Două cifre să țină minte politicienii după prânzul cu bufet suedez, când moțăie în scaunele confortabile și aerul condiționat din locațiile de cinci stele:
- deficit de balanță comercială de 10% din PIB și
- criminalitate fiscală de 10% din PIB.
___
Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România