Negocieri cruciale la București: Nou acord între Consiliul Europei și Ucraina. Corlățean: ‘Este un lucru uriaș’

Deși Curtea Penală Internațională analizează cu atenție conflictul dintre Rusia și Ucraina, nu există, până acum, o curte de justiție internațională care să sancționeze crima de agresiune. Mâine, la București, un mare grup de negociere va încerca să tranșeze un acord între Consiliul Europei și Ucraina, însoțit de un al doilea tratat internațional, care să sancționeze astfel de fapte, a explicat fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, la B1 Tv.

 

„Principala problemă pe care o avem noi toți în societatea internațională este că nu avem o pârghie juridică, o curte de justiție internațională care să sancționeze crima de agresiune, ceea ce a făcut Rusia. (…) Rusia comite și alte tipuri de crime internaționale, crime de război, crime împotriva umanității și elemente de crimă de genocid. Pentru toate acestea avem instrumente, avem Curtea Penală Internațională (…), dar nu pentru crima de agresiune, nu există încă o curte de justiție”, a declarat Titus Corlățean, la Bună dimineață România, moderată de Alex Vlădescu.

Astfel, potrivit fostului ministru de Extern român, mâine, la București, acest grup mare de negociere va încerca să avanseze spre finalizarea acestui nou acord între Consiliul Europei și Ucraina însoțit de un al doilea tratat internațional anex. „Noi îl numim ‘acord parțial și lărgit’, care să deschidă participarea și pentru statele ne-europene – sunt state partenere, state observator la Consiliul Europei, sunt organizații internaționale – tocmai pentru a stabili o curte de justiție cu respirație internațională care să sancționeze crima de agresiune (…). Suntem pe cale noi, europenii, să găsim o soluție la crima de agresiune, ceea ce este un lucru uriaș”, a continuat Titus Corlățean.

El a subliniat că nu e vorba doar de crima de agresiune comisă împotriva Ucrainei, stat suveran, de către Rusia: „E vorba de un atac pe care Rusia îl duce împotriva fundamentului societății internaționale”, a continuat fostul ministru de resort.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *