Membrii CA din societăţile la care statul este acţionar intră sub controlul ANI. Legea a fost adoptată de Parlament

Regiile de interes naţional, companiile sau societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990 la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ, direct sau indirect, se vor supune obligaţiilor de integritate şi transparenţă în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, potrivit Legii 176/2010, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, conform Agerpres.

Deputaţii au votat astfel proiectul de lege pentru transparenţa intereselor conducerii companiilor şi unităţilor economice deţinute indirect de stat prin completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Potrivit unui amendament, la capitolul „Obligaţii de integritate şi transparenţă în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice” vor intra membrii consiliilor de administraţie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum şi persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul regiilor autonome de interes naţional sau local, companiilor şi societăţilor naţionale sau, după caz, societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ, direct sau indirect, inclusiv în filiale sau alte dezmembrăminte şi unităţi ale entităţilor enumerate anterior, precum şi în societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare la care una din entităţile enumerate anterior este acţionar majoritar sau semnificativ. Potrivit Legii 31/1990 completată, societăţile comerciale se constituie în una dintre următoarele forme: societate în nume colectiv; societate în comandită simplă; societate pe acţiuni, societate în comandită pe acţiuni, societate cu răspundere limitată.

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *