Ecuația turului doi la prezidențiale are prea multe necunoscute

Liderii coaliției PSD-PNL au de rezolvat o ecuație extrem de complexă și de complicată: cum să desemneze un candidatul/candidații la alegerile prezidențiale fără a rupe coaliția și mai ales să nu piardă în fața lui Mircea Geoană.

Pe masa coaliției sunt mai multe scenarii dar două dintre acestea au cea mai mare importanță.

SCENARIUL 1: În coaliție se analizează fiecare sondaj de opinie, din mai multe unghiuri. Toate sondajele au o concluzie destul de clară: în primul tur votul va fi unul fărâmițat, asta pentru că toate partidele, mai mari sau mai mici, vor avea candidat.

Există 2 informații care pot răsturna jocurile:

– Klaus Iohannis ar putea pleca pe o funcție importantă la ONU sau la UE, în septembrie-octombrie. Asta va schimba ecuația politică, pentru că Nicolae Ciucă va deveni președinte interimar și va avea trambulina necesară pentru candidatura la prezidențiale. Totuși, riscul cel mare este ca Mircea Geoană să câștige în fața lui Nicolae Ciucă.

– Mircea Geoană are deja acontat un partid (căruia îi va schimba numele) și va face anunțul oficial la momentul potrivit.

Aceste 2 informații schimbă puțin jocurile. Dacă PSD va accepta să meargă cu un candidat comun la prezidențiale și acesta să fie Nicolae Ciucă, șansele liderului PNL ar crește, dar tot există pericolul Mircea Geoană.

Conform surselor noastre, Marcel Ciolacu nu-și dorește neapărat să candideze la prezidențiale ci ar rămâne mai degrabă premier. Cu toate acestea, Ciolacu are nevoie de un argument extrem de solid pentru a convinge liderii PSD că partidul nu va avea un candidat.

SCENARIUL 2: Chiar dacă Iohannis ar urma să demisioneze înainte de finalul mandatului, ecuația prezidențială nu devine neapărat mai limpede.

Dacă PSD și PNL vor merge cu candidați proprii, atunci Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar urma să fie adversari. Riscul cel mare este ca în vâltoarea bătăliei prezidențiale să se rupă coaliția de guvernare, lucru pe care nu și-l doresc nici cei de la PSD, nici cei de la PNL.

În scenariul candidaturilor separate, riscul foarte mare este ca Nicolae Ciucă să nu intre în turul II. Marcel Ciolacu are toate șansele să intre în turul II, bazinul electoral al PSD fiind capabil să ducă un candidat în finala prezidențială fără prea mari probleme.

Pentru Nicolae Ciucă problema foarte mare este că Mircea Geoană ”culege” mult din electoratul de dreapta, adică de la PNL și USR. Tocmai de aceea, riscul pentru liberali este ca Mircea Geoană să dispute finala cu Marcel Ciolacu, iar PNL să ”pice între scaune”.

Deși a fost lider al PSD, Mircea Geoană nu capitalizează în rândul social-democraților. Aceștia nu uită că este pierzător al prezidențialelor și ulterior a plecat din PSD pentru a-și forma un alt partid.

Ecuația prezidențială este una extrem de complexă și de complicată. Practic, nu se decide doar candidatul la alegerile prezidențiale ci și viitorul politic al României. Coaliția PSD-PNL își joacă supraviețuirea, iar o eventuală decizie greșită va avea un impact uriaș asupra alegerilor parlamentare din luna decembrie.

 

 

 

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *