Este ca-n filmele cu proști! Am mari îndoieli asupra legalității

17 iunie 2024 a fost data limită până la care demnitarii îşi pot depune declaraţiile de avere şi de interese. Însă, din acest an, Agenţia Naţională de Integritate nu mai primeşte documentele în format hârtie sau semnate olograf, ci – potrivit modificărilor legislative – acestea trebuie depuse exclusiv cu semnătură electronică certificată, prin sistemul electronic e-DAI, informează Mediafax.

Ambasadorul României în Republica Cipru, Dan Mihalache, povesteşte într-o declaraţie acordată Mediafax, despre aventura depunerii declaraţiilor de avere şi de interese, după schimbarea procedurilor.

„În opinia mea, Consiliul Naţional de Integritate, care funcţionează sub autoritatea Senatului României, ar trebui să verifice modul în care procedura de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese se desfăşoară. Pentru că această procedură a început să îmbrace aspecte foarte comice.

Legea obligă demnitarii să îşi depună aceste declaraţii sub semnătură. Acum constatăm însă că trebuie să accesezi un site, că ţi se recomandă să iei semnătură electronică, că nu poţi să depui declaraţia de avere fără semnătură electronică, iar după o săptămână poţi să ai surpriza că nu pe respectivul site trebuia să te înregistrezi – ci pe un alt site.

Ulterior, urmează tot felul de paşi pe care trebuie să-i urmezi: să îţi arăţi buletinul, să faci nu ştiu ce mişcări 360 de grade, ca-n filmele cu proşti, pentru ca acel site să-ţi valideze semnătura electronică în baza căreia ai putea să-ţi depui declaraţia de avere.

Dacă nu te mişti cu faţa 360 de grade, site-ul nu-ţi validează semnătura electronică şi nu poţi să depui declaraţia de avere”, povesteşte Dan Mihalache.

Am dubii asupra legalității

Ambasadorul României în Cipru mai spune că a durat 3 zile ca să-şi depună declaraţia de avere şi de interese. În plus, el cere să fie verificare contractele pe care Agenţia Naţională de Integritate le are cu firmele de certificare.

„Cert este că totul a devenit o procedură care mi se pare comică dar asupra legalităţii căreia eu încep să am foarte mari îndoieli.

Până la urmă este vorba despre un act pe care tu ca demnitar îl depui în baza unei legi şi nu despre o acţiune de a-ţi roti chipul în faţa ecranului.

Am consumat în fiecare zi câte o oră pentru a vedea dacă site-ul nu ştiu care înregistrează mişcarea capului meu 360 de grade, pentru că dacă nu înregistrează această mişcare nu ai validarea semnăturii electronice. Dacă n-ai semnătură electronică, nu poţi să îţi depui declaraţia de avere. Este o pierdere de vreme şi o prostie îngrozitoare, şi eu aş fi curios să ştiu în baza căror prevederi legale aceste lucruri se desfăşoară.

Aş fi curios să ştim şi care sunt contractele pe care Agenţia Naţională de Integritate cu aceste firme de certificare”, arată Mihalache.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *