‘Nu poate fi admisă dacă cel care a sesizat frauda este implicat în producerea sa’

Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea de anulare a alegerilor din Circumscripția Electorală nr. 2, Sector 2, formulată de Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei. Contestația, depusă pe 11 iunie 2024, invoca suspiciuni de fraudă electorală în cadrul alegerilor pentru Primarul Sectorului 2, desfășurate pe 9 iunie 2024.

Reclamanții au semnalat mai multe nereguli, printre care:

  • Găsirea unor buletine de vot pre-ștampilate cu mențiunea „VOTAT” pentru candidatul PSD-PNL la funcția de primar al Sectorului 2 și pentru Primarul General al Bucureștiului în ziua alegerilor.
  • Erori materiale recunoscute de membrii secției de votare nr. 352.

În susținerea cererii lor, petenții au prezentat cererea de renumărare pentru secția 352, precum și procesele verbale din mai multe secții de votare din Sectorul 2.

Argumentele Biroului Electoral Central

În analizarea contestației, BEC a invocat mai multe articole din Legea nr. 115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale și a constatat următoarele:

  • Conform art. 39 alin. (1) lit. h), BEC poate dispune anularea alegerilor într-o circumscripție electorală doar dacă fraudele invocate modifică atribuirea mandatelor în acea circumscripție.
  • Potrivit art. 39 alin. (3), cererea de anulare trebuie depusă de partide politice, alianțe politice, alianțe electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au participat la alegeri, și trebuie să fie motivată și însoțită de dovezi relevante. Cererea trebuie depusă în termen de 48 de ore de la închiderea votării.

BEC a constatat că, deși petentul a invocat fraude și erori în procesul de votare, probele prezentate nu au demonstrat existența unor fraude electorale de natură să modifice rezultatele alegerilor. În plus, operațiunile de consemnare a rezultatelor votării s-au desfășurat în prezența tuturor membrilor biroului electoral al secției de votare, inclusiv a reprezentanților Alianței Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei, care au semnat procesele verbale fără a formula contestații la momentul respectiv.

„Mai mult, în conformitate cu art. 39 alin. (3) din lege, cererea de anulare a fraudei nu poate fi admisă dacă cel care a sesizat frauda este implicat în producerea sa. Pe acest temei, petentul nu poate pretinde săvârşirea unei fraude electorale în măsura în care reprezentantul său a permis, prin atitudinea sa, săvârşirea faptei considerate de către petent drept fraudă electorală”, notează BEC în hotărâre.

Având în vedere lipsa probelor concludente și procedurile legale existente, Biroul Electoral Central a respins cererea de anulare a alegerilor în Circumscripția Electorală nr. 2, Sector 2. În hotărârea sa, BEC a subliniat că eventualele nereguli minore nu justifică anularea alegerilor, iar titularul cererii nu a demonstrat că frauda invocată ar fi avut un impact semnificativ asupra rezultatului final al alegerilor.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *