Preşedintele României afirmă că ştirea excluderii Ungariei din grupul B9 este falsă

Preşedintele României a dezminţit informaţia potrivit căreia grupul de lucru al B9 ar avea intenţia de a exclude Ungaria, deoarece se presupune că guvernul ungar „se opune sistematic deciziilor luate de parteneri”. Klaus Iohannis a declarat de asemenea că Ungaria a fost reprezentată la întâlnirea grupului de la Riga doar la nivel de ambasador.

La întâlnirea de la Riga a şefilor de stat şi de premieri din grupul B9, Klaus Iohannis a fost întrebat despre informaţia – apărută în Financial Times – potrivit căreia „multe ţări şi-au pierdut răbdarea” pentru că Ungaria recurge la veto în cazul tuturor proiectelor în care B9 se referă la accelerarea aderării Ucrainei la NATO, susţinerea eforturilor depuse în războiul din Ucraina, iar din acest motiv „statele estice membre NATO ar vrea să excludă Ungaria din clubul lor”.

După cum a subliniat preşedintele României, „Nu, nu s-a discutat şi nici nu se va discuta despre niciun fel de excludere. Este vorba despre o ştire falsă.”

În aprecierea sa nu este fără precedent nici faptul că Ungaria şi Slovacia au fost reprezentate la actualul summit organizat la Riga doar la nivel de ambasadori, respectiv că Declaraţia finală a fost semnată doar de către cei doi copreşedinţi ai B9 – România şi Polonia – , respectiv de către preşedintele ţării gazdă.

Potrivit MTI, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că „nu este pentru prima oară când un stat nu este reprezentat de către preşedinte, deşi ar fi de dorit să existe o reprezentare la nivelul cel mai înalt. Cele două state menţionate au fost reprezentate de către ambasadori, astfel că din punct de vedere diplomatic nu există nicio problemă. În ce priveşte concluziile de la summit, este adevărat că unul din statele membre nu a putut fi de acord cu acestea”.

Iohannis a continuat afirmând că „există o procedură acceptată pentru asemenea situaţii, aplicată şi în UE. Potrivit acesteia, în cazul în care nu se poate găsi un limbaj comun,  conducerea poate emite o declaraţie în numele celor prezenţi. Aşa s-a întâmplat şi acum”. Preşedintele a adăugat că acest lucru nici nu mai constituie vreun motiv de îngrijorare, deoarece B9 este un for de consultanţă care nu ia decizii.

Un funcţionar anonim a declarat publicaţiei Financial Times că este posibil ca prezenta întrunire să fie ultima care se desfăşoară sub această formă. Un altul a vorbit despre negocieri „dure” în cadrul şedinţelor recente, în cadrul cărora s-a afirmat că Ungaria ar trebui să fie oricum mai dispusă să contribuie, deoarece altfel pe viitor B9 nu va mai fi funcţional.(…)

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *