Guvernul majorează taxele miniere

Guvernul va aproba, în ședința de joi, propunerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale de majorare a valorii taxelor pentru activităţile miniere.

Prezentul proiect de act normativ prevede creșterea taxelor în funcţie de rata inflaţiei.

În prezent, titularii licenţelor de explorare/exploatare şi al permiselor de prospecţiune/exploatare au obligaţia la plata către bugetul de stat a unei taxe pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi de exploatare a resurselor minerale, conform art. 44 alin. (2) – (4) din Legea minelor nr. 85/2003.

Nivelul actual al taxelor fusese stabilit în septembrie 2023, astfel: o taxă anuală pentru activitatea de prospecţiune de 478 lei/km2, o taxă anuală pentru activitatea de explorare de 1.922 lei/km2 (care se dublează după 2 ani şi devine de 5 ori mai mare după 4 ani) și o taxă anuală pentru activitatea de exploatare de 48 044 lei/km2.

Noile valori ale taxelor

Prin intermediul proiectului aflat joi pe masa Guvernului se urmăreşte reactualizarea valorii taxelor miniere cuvenite statului român ca urmare a concesionării activităţilor miniere, astfel încât „exploatarea acestor bunuri să realizeze echilibrul dintre diminuarea rezervelor, neregenerabile în cea mai mare parte, efortul investiţional necesar punerii în valoare a acestora şi beneficiile statului român, în calitate de proprietar”.

Hotărârea de Guvern prevede creșterea valorii taxelor miniere cu rata inflaţiei de 10,4 %, după cum urmează:

1. Taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune, de la 478 lei/km2 la 528 lei/km2

2. Taxa anuală pentru activitatea de explorare, de la 1.922 lei/km2 la 2.122 lei/ km2

3. Taxa anuală pentru activitatea de exploatare, de la 48.044 lei/km2 la 53.041 lei/km2

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *