Tribunalul UE a respins contestația împotriva veto-ului Austriac pe Schengen: ‘Să vă fie rușine’

Tribunalul Uniunii Europene, prin judecătorul Ricardo da Silva Passos, a respins contestația depusă de Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice privind aderarea României la spațiul Schengen. Judecătorul a argumentat că dreptul mediului nu este afectat de menținerea camioanelor la graniță și că acestea nu contribuie la poluare, anunță Răzvan Nicolescu, președintele Asociației și fost ministru al energiei.

Nicolescu a criticat dur decizia și pe judecătorul Ricardo da Silva Pessos, pe care l-a acuzat că, prin hotărârea pronunțată, „alimentează extremismul și anti-europenismul”.

La ora publicării acestei informații, hotărârea nu este încă publicată pe site-ul Tribunalului UE.

„A doua zi după alegerile pentru Parlamentul European, Ricardo da Silva Passos (judecător la Tribunalul Uniunii Europene) ne respinge contestația pe Schengen prin care arătam că veto-ul ilegal al Austriei aduce prejudicii mediului înconjurător.

Domnul da Silva Passos, care înainte să fie numit la Tribunalul UE nu a fost niciodată judecător, ci a lucrat peste 25 de ani în direcția juridică a Parlamentului European fiind numit politic, ne comunică că sutele de mii de tiruri care stau degeaba cu motoarele pornite în vămi nu poluează și nu afectează dreptul mediului, deși, cu multă onestitate, o instituție importantă a UE (Comisia Europeană) confirmă acest lucru, oficial, în documentele sale.

Ca unul care și-a dedicat o bună parte din carieră Uniunii Europene îi spun domnului “judecător” Passos doar atât: să vă fie rușine. La Tribunal trebuie să faceți dreptate, nu politică meschină. Astfel de mizerii alimentează extremismul și anti-europenismul.

În ceea ce ne privește, mergem mai departe, la următoarea instanță: Curtea Europeană de Justiție (CEJ). Sperăm că vom da peste un judecător drept. Oricine trece prin vămile terestre știe că avem dreptate.

Demersul nostru este pentru România, Europa și o uniune bazată pe reguli care ne diferențiază de dictatura lui Putin”, scrie Răzvan Nicolescu pe Facebook

Lupta continuă

Decizia Tribunalului vine într-un moment sensibil, la scurt timp după alegerile pentru Parlamentul European, amplificând tensiunile privind extinderea spațiului Schengen. Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice susține că menținerea României în afara Schengen generează poluare suplimentară din cauza timpului îndelungat petrecut de camioane în vămi, cu motoarele pornite.

Acțiunea Asociației nu se va opri aici. Răzvan Nicolescu a anunțat că va continua demersurile legale la Curtea Europeană de Justiție, sperând într-o soluționare favorabilă.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *