În Sectorul 1 mai sunt 76 de secții de votare de verificat / 25% din Procesele-Verbale conțin erori

Președintele AEP, Toni Greblă, a declarat marți seară, la Digi24, în contextul problemelor reclamate la Sectorul 1 de edilul Clotilde Armand, în legătură cu numărarea voturilor, că deși 25% din Procesele-Verbale conțin erori, acestea sunt corectate cu ajutorul unui soft, înainte să fie introduse în sistem și că mai sunt de verificat 76 de secții de votat din cele 166.

„De aseară am spus că 25% din procesele- verbale conțin erori. Nu scapă filtrului, la birourile de sector, sunt verificate cu o aplicație care nu permite să se încarce în sistem procese verbale cu erori. Erorile se corectează. Una din cauzele care duce la erori e oboseala. Acei oameni au lucrat de duminică dimineață până noaptea la 4 până au terminat, în condițiile unui stres care s-a accentuat mai ales la numărarea voturilor, când legislația noastră permite ca în birou să se afle candidați, presă, observatori naționali și străini, și în acea înghesuială, gălăgie, numai să completezi aceste tabele nu ai dispoziția necesară. E timpul ca după aceste alegeri să modificăm legislația, nu îi poți cere unui om după 25 de ore de stat în stres…”, a declarat Toni Greblă.

„Cert e că procesele verbale intră în sistem mereu corectate. AEP și BEC nu au competență pe aceste activități de verificare, BEC are competența de analiza plângeri, contestații după ce au rămas definitive, încărcate în sistem”, a punctat acesta.

Cum se renumără voturile

„În timpul activității biroului electoral de sector nimeni nu intervine. Dacă biroul electoral, cu specialiștii INS nu descoperă cauza unei erori, se recurge la renumărarea voturilor, decizie care aparține biroului de sector, se renumără voturile. Fără un proces verbal de corectură, aceste procese verbale nu sunt primite de sistem. Dacă conțin erori, sistemul refuză înregistrarea lor. Am verificat și, față de alegerile din 2019, 2020, la toate categoriile de voturi, voturi nule sunt o cifră între 3,2 și 3,8%, cifră regăsită și pentru voturile la europarlamentare în străinătate, unde votul a fost mai simplu, un singur buletin”, a adăugat președintele AEP.

Toni Greblă a menționat că este rolul primarului, după ce se termină votarea în secție, să asigure condiții bune de lucru pentru membrii birourilor electorale.

„Se știa că e aglomerație la depunerea materialelor, știam că va fi caniculă. Clotilde Armand nu a luat nicio măsură ca să asigure condiții normale de lucru pentru acești oameni, și asta e una din cauzele pentru care operațiunea de centralizare a rezultatelor alegerilor a întârziat foarte mult. Ieri a fost suspendată activitatea la unele birouri. Azi avem 10 județe a căror activitate e suspendată. Am dat comunicat comun cu BEC în care le-am cerut să continue activitatea până la finalizare. Biroul de Sector 1 mai are 76 de secții de verificat din 166, adică vor termina în următoarele două zile dacă lucrează așa, e inacceptabil”, a spus Toni Greblă.

Armand: Depun plângere la Parchet împotriva preşedintelui AEP

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, candidat din partea Alianţei Dreapta Unită pentru un nou mandat, a anunţat marți că depune o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) împotriva preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals în acte oficiale, deoarece a patronat „un haos electoral”.

„Am venit aici ca să trag un semnal de alarmă şi ca să depun o plângere împotriva preşedintelui AEP, Toni Greblă, pentru abuz în serviciu, pentru modul defectuos în care au fost organizate alegerile şi pentru instigare la fals în acte oficiale. Toni Greblă a patronat un adevărat haos electoral. Pe fondul oboselii, membrii comisiilor din secţiile de votare au fost obligaţi să întocmească nişte procese verbale cu nişte falsuri grosolane (…), cheile nu se închideau, sunt nenumărate nereguli, nenumărate probleme, totul pe fondul oboselii. Oamenii au aşteptat nedormiţi 30 de ore, unii după ce au stat ore în secţiile de votare (…) pentru a număra, au stat ore pentru a aştepta ca sacii să fie preluaţi”, a spus Clotilde Armand, cu prilejul depunerii plângerii, marţi, la PÎCCJ.

Edilul Armand a mai afirmat că sistemul informatic nu funcţiona bine şi că în prezent se face presiune asupra preşedinţilor de secţii de votare să „închidă totul, chiar dacă procesele verbale nu sunt corecte”.  „Aceste alegeri au fost profund viciate în modul lor de organizare”, a declarat Clotilde Armand.

Ea a punctat că nu are nicio problemă să recunoască un rezultat, dar vrea ca alegerile să fie corecte. „Dacă alegerile sunt fraudate, de ce ne ducem la vot?”, a adăugat edilul Armand.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *