Nicușor Dan și referendumul local

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a obținut duminică al doilea mandat. Imediat după alegeri, edilul a anunțat că dorește convocarea a două refendumuri locale, care să aibă loc, ideal, odată cu alegerile parlamentare.  Primul referendum s-ar referi la modalitatea de distruire a fondurilor între Municipiu și Sectoare, iar al doilea ar viza competențele partajate între primarul general și primarii de sectoare în materia urbanismului.

Potrivit Codului Administrativ, în București doar primarul general are competențe referitoare la referendumul local, nu și primarii de setor.

Problema majorității din CGMB

Potrivit art. 13 alin. (1) din Legea 3/2000 privind organizarea referendumului, „problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condiţiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local”.

Aici încep însă problemele pentru Nicușor Dan. Potrivit art. 14 din Legea 3/2000, „problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni”.

Așadar, Nicușor Dan ar avea nevoie de o majoritate în Consiliul Local pentru a putea declanșa referendumurile. Potrivit datelor exit-poll, primarul Capitalei ar putea avea o majoritate în Consiliul General doar dacă ar obține și susținerea PNL.

Problema temelor pentru referendum

Potrivit aceluiași act normativ, se poate organiza şi desfăşura şi referendum local asupra unor probleme de interes deosebit pentru unităţile administrativ-teritoriale.

După cum s-a arătat în doctrina juridică și în jurisprudența instanțelor pe această temă, „stabilirea în concret a problemelor de interes deosebit ce pot face obiectul referendumului local este atributul exclusiv al autorităţilor publice locale şi este foarte extins putând include orice problemă calificată de autorităţile publice ca fiind de interes deosebit”.

Cu toate acestea, există anumite limite materiale determinate de competenţa autorităţilor publice locale putând face obiectul unui referendum local doar acele probleme care ţin de competenţa autorităţilor publice locale.

Se poate astfel remarca faptul că atât redistribuirea veniturilor fiscale și a altor fonduri de la bugetul de stat, între autoritățile generale și cele de sector, cât și stabilirea competențelor în materie de urbanism sunt chestiuni care intră în sfera de competență a legiuitorului național. Ambele subiecte asupra cărora Nicușor Dan ar vrea să consulte cetățenii Capitalei exced competențelor autorităților locale.

Astfel, un asemenea referendum, în care în care el chiar ar ajunge să fie organizat, ar avea cel mult efecte politice, singurele autorități care ar putea fi ținute de respectarea rezultatelor fiind inițiatorii.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *