Cât mai costă un vot în 2024

Pregătiri pentru aplicare clasicei rețete de fraudare a alegerilor locale – cumpărarea voturilor la bucată. Înregistrări fără perdea despre cum se asigură unii primari că vor câștiga un nou mandat. Un vot costă între 100 și 200 de lei.

Caragiale mereu actual, când vine vorba de politica românească. “Două la primărie… unul la școala de băieți… unul la școala de fete… unul la spital…”. Nu sunt steaguri, sunt voturi negociate și cumpărate la bucată. Cât costă anul acesta? “Le dai la unii 1 milion, ție îți rămân 50 de lei. Ai 10 oameni, tu ai 5 milioane”, reiese clar care sunt prețurile din înregistrările ajunse în redacția Antena3 CNN.

Așa sună aranjamentul pe care-l face consilierul unuia dintre candidații la primăria unui municipiu-reședință. Iar un vot costă între 100 și 200 de lei votul. 200 pare să fie maxim, reiese din aceeași discuție telefonică.

Pe aceeași înregistrare, se pot auzi tot clar indicațiile concrete despre mișcările din teren – “cine votează la Grădiniță, cine votează la Domnul Tudor. Aici la tine îmi notez pentru (școala – n.n.) Generală 7. Și la tine să vorbesc pentru Generală 11”. Un altul completează “La (Generală – n.n.) 11 am auzit că dă bani mulți.”

Se pare că există și riscuri de fraudă la fraudă. Din experiența alegerilor anterioare, oamenii știu cum stă treaba, cine are și cine nu forța financiară pentru a plăti sumele promise. “O să dea arsură… ține minte ce zic, a mai ars și când era la…Nu are forță financiară, de unde dracu să aibă bani să bage. Va da arsură.”

Contactat de reporterul de la București, consilierul care apare în înregistrări a închis telefonul în repetate rânduri.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *