Ce se întâmplă cu punctul de amendă, după ce a crescut salariul minim

În ședința de Guvern s-a luat decizia creșterii salariului minim brut pe economie la 3700 de lei de la 1 iulie. Punctul de amendă în România este direct legat de salariul minim, acesta fiind 5% din valoarea salariului minim.

Ca urmare a creșterii salariului minim și punctul de amendă ar trebui să crească de la 165 de lei la 185 de lei.

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu anunța că ”punctul de amendă va fi înghețat” și nu va crește o dată cu salariul minim.

Totuși, o dată cu actul normativ prin care este crescut salariul minim nu a fost adoptat și cel care reglementează înghețarea punctului de amendă.

„Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ””, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.

Practic, dacă Guvernul nu va interveni cu un act normativ, de la 1 iulie, punctul de amendă va crește de la 165 de lei la 185 de lei.

A crescut salariul minim

Guvernul a aprobat, joi, creşterea salariului minim brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar de la 1 iulie, majorarea netă fiind de 284 de lei.

Ministerul Muncii a explicat, joi, după aprobarea majorării salariului minim, că vor beneficia de această măsură 1.871.266 de salariaţi.

„În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Muncii.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *