Jandarmeria se transformă și devine ‘Ochiul din umbră al României’. Vor ști tot ce mișcă

Senatorii din comisia de Apărare trebuie să prezinte un raport asupra unui controversat proiect de lege care acordă puteri sporite Jandarmeriei. Acesta conferă Jandarmeriei Române responsabilități suplimentare în ceea ce privește proiectarea, instalarea și întreținerea sistemelor de alarmare la obiectivele aflate în responsabilitatea sa.

Printre instituțiile vizate se numără SRI, SIE, STS, SPP, toate serviciile secrete, practic, dar și toate ministerele sau Guvern, parchetele, DIICOT-ul sau DNA.

Surse parlamentare susțin că multe dintre conducerile ministerelor, dar și ale parchetelor și serviciilor, sunt nemulțumite de modificarea legii pentru că în acest fel Jandarmeria poate avea acces la imagini de la toate instituțiile statului și devine ”ochiul din umbră al României”.

Practic, instituțiile nu-și mai pot configura sistemele de securitate cu firme agreate, ci vor fi lăsate în seama Jandarmeriei care va avea acces la toate codurile sau căile de acces din serverele tuturor instituțiilor. În acest fel, ei pot vedea cine intră, pe unde intră, ce se întâmplă în instituții și pot avea acces de la distanță la sistemele de supraveghere, de exemplu.

Cum justifică parlamentarii această lege

În expunerea de motive, inițiatorii spun că scopul modificărilor este acela de a elimina vulnerabilitățile sistemelor de securitate asigurate de Jandarmeria Română.

Acum, legea dă atribuții Poliției Române în ceea ce privește autorizarea personalului și a firmelor de pază privată, precum și aprobarea proiectelor de sisteme de alarmare la toate unitățile și instituțiile de interes public, inclusiv la cele aflate în responsabilitatea Jandarmeriei Române.

Acest mod de lucru, spun inițiatorii, produce vulnerabilități în sistemele de securitate asigurate de Jandarmeria Română, dată fiind lipsa de control/coordonare a firmelor specializate care proiectează, instalează și întrețin sistemele de alarmare.

Printre inițiatori se numără fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, dar și președintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, Laurențiu Leoreanu, de la PNL.

 

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *