Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu, cea care judecă dosarul accidentului cumplit de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu, părăsește Judecătoria Mangalia. Magistratul va fi, de la 1 iunie 2024, judecător la Judecătoria Constanța.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a fost întrebată cum comentează această mutare a judecătoarei, care implică inclusiv acest dosar care ar putea fi reluat de la 0.
„După cum știți, competențele ministrului justiției nu implică dosarele instanțelor. Am luat act de solicitarea de transfer astăzi, astfel vom vedea ce va decide mai departe instanța de la Mangalia privind procesul în curs. Din punctul meu de vedere, este o ușurare că această procedură își va urma cursul fără judecătoarea care a creat atâta emoție negativă în spațiul public și mă bucur că există o solicitare de mutare rezolvată de CSM“, a comentat minsitrul Justiției, aflat în delegația care îl însoțește pe premierul Mercel Ciolacu în Turcia.
Vezi mai multe: Dosarul lui Vlad Pascu, reluat de la 0: Mutarea neașteptată făcută de judecătoarea Ancuța Popoviciu, de la Mangalia
„Am paralizat când am citit că o doamnă judecătoare a întrebat dacă una dintre victimele ucise la 2 Mai este în sală. Mă bucur că CSM s-a sesizat, mă bucur că IJ verifică amănuntele acestei situații“, spunea Alina Gorghiu atunci când judecătoare Ancuța Popoviciu a început șirul gafelor în dosarul 2 Mai, întrebând dacă una dintre victimele moarte în accident este în sală.
Alina Gorghiu răsuflă ușurată după ce judecătoarea Ancuța Popoviciu iese din dosarul 2 Mai
Totodată, Alina Gorghiu a fost întrebată și despre cazul de refuz al extrădării prinţului Paul Philippe al României. Un tribunal din Malta a respins, luni, cererea autorităţilor române de extrădare a sa, magistratul estimând că există un „risc real” ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale.
„Ca o informație de bun augur, prin instanța de executare, Curtea de Apel Brașov a formulat o acțiune la CJUE prin care cerem lămuriri privind soluția dată în cazul Prințului Paul în Franța. Noi considerăm că este o intervenție în substanța dosarului. Așteptăm un răspuns de la CJUE. Mi-aș dori ca CJUE să ne lămurească în privința acestui aspect. Anul acesta suntem cu un record privind fugarii: avem 400 de fugari aduși în țară, fără niciun refuz din partea niciunei țări, 0 refuzuri. Această situație din Malta este prima întâmplare din acest an. Sperăm ca în căile de atac să convingem instanța malteză și că nu încălcăm niciun drept dacă fugarul va ispăși pedeapsa în România“, a adăugat Alina Gorghiu