Școala de meserii de mecanici agricoli din nordul Moldovei, model de succes cu finanțare europeană pentru păstrarea tinerilor în România

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, afirmă că există deja o soluție simplă și verificată, care poate fi multiplicată peste tot în țară pentru a-i determina pe tineri să nu mai plece la muncă în străinătate. Pentru asta, spune Trufin, autoritățile publice locale și centrale trebuie să creeze școli de meserii în colaborare cu antreprenorii din diverse zone ale țării, astfel încât tinerii să învețe o meserie căutată și bine plătită.

Se rezolvă și problema antreprenorilor cu forța de muncă specializată și dorința tinerilor de a munci pe un salariu decent care să le permită să-și întemeieze o familie în zona natală”, spune Trufin.

content-image

Tinerii fără speranțe din mediul rural, angajați cu salarii de până la 1.400 de euro

Candidatul PSD pentru șefia CJ Botoșani spune că a modelul există deja și s-a dovedit de succes. În 2015, pe când era primar al comunei Vlăsinești din Botoșani, Trufin a înființat o astfel de scoală de meserii într-una dintre cele mai sărace regiuni ale României și ale Europei, care se confrunta cu o rata uriașă a tinerilor plecați la muncă în străinătate sau în alte regiunii ale României. După o discuție cu antreprenorii locali, care activau exclusiv în sectorul agricol, primarul a înțeles că în zonă era mare nevoie de mecanici agricoli, care să poată deservi noile utilaje agricole aduse în țară de agricultori.

Așa apărut Școala Profesională „Gheorghe Burac” de la Vlăsinești care de la înființare și până în prezent a format mai multe generații de mecanici și conducători profesioniști de utilaje agricole, care au fost angajați de firmele de profil din zonă, pe salarii de invidiat, chiar și pentru zonele urbane, între 1.000 și 1.400 de euro net. După angajarea primilor absolvenți, cererile de înscriere au explodat, fiind necesară introducerea unui examen de admitere pentru a selecta viitorii elevi. Pe lângă școala propriu-zisă din Vlăsinești există și un atelier pentru practica mecanică agricolă, care a fost modernizat cu bani europeni. Practica agricolă e parcursă de elevi direct „în brazdă”, cu utilaje de ultimă generație. Elevii primesc o bursă lunară, iar școala le asigură pregătirea gratuită pentru obținerea permisului de conducere la categoriile B și Tr. (tractor).

Trufin vrea să umple tot județul Botoșani cu școli de meserii după modelul de la Vlăsinești

Acum, fostul primar de la Vlăsinești candidează sub sigla PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani și a anunțat că vrea să facă școli de meserii în tot județul, după modelul de succes pe care l-a implementat la el în localitate.

Putem înființa astfel de școli de meserii în mai multe zone din județ, în funcție de specificul activităților economice din fiecare regiune. E important să discutăm cu antreprenorii, să vedem care sunt calificările de care au nevoie, iar apoi înființăm școli de meserii pe profilul corespunzător. Este o soluție dovedită care poate fi replicată oriunde în România, dar în special în zonele în care tinerii nu au foarte multe oportunități”, susține Lucian Trufin.

content-image

Școlile de meserii reprezintă un stimulent pentru atragerea investitorilor.

Școlile de meserii de genul celei din nordul Moldovei pot reprezenta un punct de atracție pentru investitorii care au nevoie de forță de muncă specializată. Tendința firească a oricărui investitor este de a-și stabili afacerea acolo unde poate găsi forța de muncă de care are nevoie. Marii investitori din domeniul IT care au venit în România și-au stabilit afacerile în special la București și la Cluj unde universitățile pregătesc absolvenți specializați în programare și IT. La fel, pentru alte sectoare de activitate, investitorii vor veni în proximitatea școlilor de meserii care le pot asigura forța de muncă de care au nevoie.

Școlile de meserii pot reprezenta un model de dezvoltare locală. Sunt convins că atunci când vor vedea că Botoșaniul pregătește tineri în mai multe meserii foarte căutate, investitorii vor deveni interesați de județul nostru, care până acum a rămas cumva la periferia economiei naționale. Dacă le mai oferim și facilitățile pentru producția locală pe care le-am inclus în programul Fabricat în Botoșani, atunci cu siguranță vor fi interesați să investească la noi în județ”, a subliniat Lucian Trufin.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *