Avem nevoie de o strategie pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Acum se reabilitează doar 8 din peste 2.700

Specialistul în urbanism Alexandru Pânişoară, candidatul Partidului Ecologist Român (PER) pentru Primăria Generală a Capitalei, susţine nevoia unei strategii pentru consolidarea şi reabilitarea clădirilor cu risc seismic din Bucureşti. Este una dintre problemele cele mai acute ale Bucureştiului şi, pe măsură ce timpul se scurge, perspectiva unui dezastru fără precedent în caz de cutremur devine tot mai acută. Pânişoară consideră că ritmul actual în care se reabilitează 8 clădiri din câteva mii aflate din clasa întâi de risc seismic echivalează cu a încerca să stingi un incendiu cât Bucureştiul de mare folosind un pahar cu apă.

Felul în care Primarul General, Nicuşor Dan, a gestionat problema clădirilor cu risc seismic care se pot prăbuşi oricând arată diletantism, lipsă de viziune şi fugă de responsabilitate. Să vii acum şi să spui că reabilitezi 8 clădiri cu peste 260 de milioane de lei când în Bucureşti sunt 2.769 de imobile plasate în clasa I de risc seismic înseamnă să-i iei la mişto pe cetăţenii acestui oraş. Au fost inventaţi duşmani imaginari cu care Nicuşor Dan pare că se luptă, buba cea mare fiind însă că o problemă atât de mare precum clădirile care se vor prăbuşi sigur la cutremur a fost cu totul evitată. Este o minciună sfruntată să spui că nu existau pârghii legale şi că proprietarii s-au opus reabilitărilor câtă vreme  Primarul General are două pârghii importante: 1. posibilitatea obținerii unei ordonanțe președințiale de la o autoritate judecătorească (judecata ar dura cel mult o lună de zile cu termen în câteva zile fiind urgență). 2. se pot emite dispoziții de evacuare și relocare având în vedere iminența pericolului public”, a declarat urbanistul Pânişoară.

În opinia candidatului Partidului Ecologist Român, este firesc ca valoarea de 261 de milioane de lei să pară nejustificată și astronomică pentru 8 clădiri, neexistând transparență pentru a putea consulta documentațiile. Soluțiile adoptate fiind de regulă cele mai nefericite după cum ne-a învățat în mandatul său.

Dacă raportăm valoarea intervenţiilor la numărul lucrărilor, vom constata că se plătesc aproape 6,5 milioane de euro pentru fiecare clădire consolidată. Suma este fabuloasă şi ea nu poate fi verificată câtă vreme DALI-urile (Documentațiile de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) nu sunt publice. Ne putem gândi că au fost special selectate nişte clădiri pentru ca anumite companii specializate să câştige bani frumoşi printr-o procedură netransparentă coordonată direct de Nicuşor Dan. Așa se procedează şi în cazul termoficării, unde se îngroapă nejustificat și inutil fonduri într-o muncă de Sisif, existând soluții mult mai eficiente, rapide și ecologice. În ritmul acesta, va fi nevoie de vreo 350 de mandate ale actualului Primar General al Capitalei pentru rezolva problema clădirilor cu risc seismic şi, apoi, o luăm de la capăt. Este clar că avem nevoie de o strategie integrată nouă în care să existe colaborare între Primăria Generală şi primăriile de sector, dar şi cu Guvernul României. Ritmul de melc de acum este o bătaie de joc, iar banii cheltuiţi sunt, practic, irosiţi. Dacă vrem să facem cu adevărat un progres, trebuie să ajungem la câteva sute de clădiri aflate în lucru în acelaşi timp”, a concluzionat Alexandru Pânişoară, candidatul PER la Primăria Generală a Capitalei.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *