Liderii PSD și PNL s-au întâlnit luni, la guvern, într-o primă ședință de coaliție din 2024. Dincolo de temele la zi, legate de urgențele guvernării, s-a abordat și tema alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an.
Potrivit unor surse politice, s-a abordat inclusiv posibilitatea unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale. Discuția a fost însă fără perspective, deși au fost „puse pe masă” inclusiv nume de potențiali candidați.
Astfel, liberalii au ținut să precizeze că Nicolae Ciucă ar fi un bun candidat din partea coaliției. Numele lui Mircea Geoană a fost vehiculat, însă nici PSD, nici PNL, nu doresc să-l susțină pe acesta. În fine, într-o remarcă percepută de cei prezenți mai degrabă ca una sarcastică, Marcel Ciolacu s-a referit la o posibilă candidatură a fostului șef SRI Eduard Hellvig. Deși provine din rândul liberalilor, Hellvig nu are susținere în PNL în acest moment, potrivit surselor din partid.
Deocamdată, scenariul unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale rămâne unul fantezist. Atât social-democrații, cât și liberalii sunt conștienți că electoratele celor două partide ar fi reticente la a susține un candidat venit din rândul partenerilor de coaliție.
Problema comasării alegerilor
Un al subiect discutat în coaliție este cel al comasării alegerilor. După cum se poate observa, în aceste zile PNL desfășoară o adevărată campanie de promovare a comasării, mizând pe mesaje care fac referire la costurile mari de organizare a cinci scrutine (europarlamentare, locale, parlamentare și două tururi de prezidențiale) și pe oboseala electoratului care ar putea afecta ideea de reprezentativitate. Liberalii ar dori comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale, de vreme ce orice altă formulă ar genera complicații prea mari pentru a trece testul de constituționalitate.
De cealaltă parte, social-democrații nu susțin comasarea dorită de liberali. În schimb, se ia în calcul o variantă mai radicală, cu trei weekenduri consecutive de alegeri: turul I prezidențiale – parlamentare – turul II prezidențiale. Oboseala electoratului nu ar fi o veste proastă pentru PSD, pentru că ar putea evita o prezență foarte ridicată în turul al doilea al prezidențialelor, scenariu deloc favorabil candidatului PSD. În plus, un heirup electoral de acest gen ar mai domoli și un eventual aplomb al alegătorilor din diaspora, care la acest moment susțin masiv AUR.