PSD vrea să interzică legile autonomiste în Parlament

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), a declarat joi, în ședința de plen dedicată respingerii a trei proiecte privind autonomia maghiarilor, că va iniția o consultare astfel încât asemenea inițiative să nu mai poată fi înregistrate.

Deputații dezbat, joi, trei proiecte de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, parlamentarii fiind chemați din vacanță pentru a respinge cele trei propuneri legislative ale unor deputați UDMR.

În timpul ședinței, Alfred Simonis a declarat că nici nu poate exista o dezbatere cu privire la proiectele de autonomie pentru că „nu putem negocia suveranitatea și integritatea teritorială” a țării. „Nu avem ce dezbate, le respingem și gata”, a indicat acesta. Liderul interimar al Camerei Deputaților a adăugat că va demara „o consultare amplă în Parlament” cu parlamentarii-juriști pentru a găsi soluții astfel încât „propunerile neconstituționale să nu poată fi înregistrate” la Camera Deputaților. „Că nu putem dezbate orice prostie în plen!”, a precizat acesta.

El le-a cerut parlamentarilor să se gândească cum ar fi ca cineva să depună un proiect de lege care să spună că „numele României nu e România” și că trebuie găsită o cale ca „prostiile” să nu ajungă în plen.

Din partea inițiatorilor proiectelor de lege, deputatul UDMR Kulcsar – Terza József-György a declarat că „autonomia teritorială nu încalcă Constituția României”, nu înseamnă modificarea granițelor tării și „este ceva democratic, european”. „Dorim libertate înlăuntrul granițelor României. În mai multe state europene funcționează – Italia, Spania, Belgia, Finlanda, Republica Moldova – oare aceste state nu sunt democratice?”.

Liderul PSD Marcel Ciolacu ceruse recent ca Parlamentul să se reunească de urgență pentru a respinge proiectele de lege care solicită autonomie teritorială și culturală pentru Ținutul Secuiesc.

Romedia.news
Romedia.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *